Bent u door ouderdom, ziekte of een beperking zelf niet in staat om huishoudelijk werk te doen? En is er niemand die de taken kan overnemen? Dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket om Hulp bij het Huishouden te vragen.

Keukentafelgesprek

Heeft u een melding gedaan bij het Wmo-loket? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een keukentafelgesprek. Dit gesprek voert u met een medewerker van de gemeente. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor Hulp bij het Huishouden in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor Hulp bij het Huishouden.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het keukentafelgesprek? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u Hulp bij het Huishouden organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor Hulp bij het Huishouden een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het keukentafelgesprek altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Hulpaanbod

Hulp bij het huishouden

Melding hulpvraag huishouden

Hulp bij het huishouden

U kunt een melding doen voor hulp bij het huishouden als u zelf...

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Ikzoek huishoudelijke hulp

 088-43 03 082 ikzoekhuishoudelijkehulp.nlBrinkstraat 2107512EHEnschede

Buro Saartje

 0570-68 58 04 saartje.nuSmedenstraat 1177411RADeventer

Zorggroep Solis - Schoonhuis

 0570-68 58 65 zorggroepsolis.nlSmedenstraat 1177411RADeventer

Thuiszorginstelling

Buurtzorg - Groningen Noord

 06-23 66 70 54 buurtzorgnederland.comCapellastraat 19742LJGroningen

Ikzoek huishoudelijke hulp

 088-43 03 082 ikzoekhuishoudelijkehulp.nlBrinkstraat 2107512EHEnschede

Wmo-loket

Gemeente Deventer

 14 05 70 deventer.nlGrote Kerkhof 17411KTDeventer