Wilt u ondanks uw beperking blijven autorijden, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld autoaanpassingen laten doen. Of rijden in een brommobiel.

Rijden met een handicap of beperking

In de meeste gevallen kan iemand met een beperking zelfstandig autorijden. Technische aanpassingen maken dat mogelijk.

Er is soms wel onderzoek nodig om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden.

Aangepaste auto

Wat betreft autoaanpassingen en gehandicaptenauto's is er van alles mogelijk. U kunt denken aan een auto waarbij u met uw handen remt en gas geeft. Of een (bijrijders)stoel die kan draaien en naar buiten kan schuiven, zodat u gemakkelijk vanuit uw rolstoel in en uit de auto kunt komen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u voorbeelden van autoaanpassingen.

Aanpassingen aan uw auto via de gemeente

Voor een autoaanpassing kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt contact opnemen met het Wmo-loket van de gemeente Jalpland als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. De gemeente kijkt waarvoor u de aanpassingen nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Vervolgens besluit de gemeente of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Meer over de werkwijze van de gemeente kunt u lezen op de pagina over de Wmo.

Een deskundige van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) zal daarna samen met u vaststellen welke autoaanpassing nodig is.

Heeft u een aangepaste auto nodig om mee naar u werk te gaan? Of moet u vanwege uw werkzaamheden veel autorijden, bijvoorbeeld naar klanten? Dan kunt u misschien een vergoeding voor autoaanpassingen krijgen van het UWV.

Leveranciers

Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in autoaanpassingen voor mensen met een beperking. Kijk voor een bedrijf bij u in de buurt op de website van de vereniging van Auto Aanpassers Nederland (AAN). Of kijk op deze pagina bij Organisaties / Hulpaanbod. Het is handig om de prijzen van verschillende bedrijven te vergelijken, om te zien waar u het voordeligst uit bent.

Brommobiel

Voor de kortere afstand is een (aangepaste) brommobiel misschien geschikt. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar wordt voor de wet als bromfiets gezien. U heeft er dus geen autorijbewijs voor nodig. Wel een rijbewijs voor de bromfiets of brommobiel. U mag in een brommobiel maximaal 45 km/uur rijden.

Op de website van het CBR vindt u informatie over het rijbewijs voor de brommobiel. Meer uitleg over verkeersregels voor brommobielen leest u op de website van Veilig Verkeer Nederland.

Aangepaste auto of rolstoelbus huren

Er zijn hulpmiddelenleveranciers die aangepaste auto's verhuren. Bijvoorbeeld Bever en Welzorg. Een rolstoelbus is vaak ook te huur bij reguliere autoverhuurbedrijven.

Parkeren

Als u minder mobiel bent, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Hulpaanbod

Aangepaste auto

Autoaanpassing

B&S zet zich al ruim 35 jaar in voor het bieden van...

Rolstoelbus

Bij B&S bent u aan het juiste adres voor een aangepaste...

Aangepaste autorijles

Aangepaste rijopleiding

In 2008 is B&S gestart met een eigen autorijschool 'Onbeperkt...

Organisaties

Autoaanpassers

Bever rolstoelautoverhuur - Bever autoaanpassingen

 0488-45 10 41 beverautoaanpassingen.nlIndustrieweg 266673DEAndelst

Zorgwinkel Voorthuizen

 0342-47 67 01 zorgcomfortwinkel.nlBakkersweg 23781GPVoorthuizen

B&S BV

 085-07 17 600 onbeperktinbeweging.nlKathodeweg 51627LKHoorn Nh

Hulpmiddelenleverancier

Medipoint | Carinova winkel

 088-10 20 100 medipoint.nlHamburgweg 17418ESDeventer

Zorgcomfort

 0570-60 51 62 zorgcomfortdeventer.nlDreef 1407414EJDeventer

Rijschool voor mensen met een beperking

B&S BV

 085-07 17 600 onbeperktinbeweging.nlKathodeweg 51627LKHoorn Nh

Vraag en aanbod

Aangeboden

Vervoer (52)

Gevraagd

Vervoer (4)

Bestanden

Keuzewijzer mobiliteit PDF, 6,53 MB
CBR - Met een handicap
veilig achter het stuur
PDF, 825,7 kB